понеділок, 11 лютого 2019 р.

Погода, її елементи, типи, змiна в часi


Погода, її елементи, типи, змiна в часi

Визначення
Погода — це стан нижнього шару атмосфери в данiй мiсцевостi в певний момент (або промiжок) часу.
Основними характеристиками погоди є температура повітря, атмосферний тиск, вітер, вологість, хмари і хмарність, опади, гроза тощо. Найголовнішою особливістю погоди є її мінливість.
Чинники, які зумовлюють мінливість погоди:
  • Зміна кута падіння сонячних променів протягом доби, місяця, року, що впливає на температурні умови кожної території;
  • Неоднорідність рельєфу та рух повітряних мас;
  • Утворення циклонів і антициклонів.
Розрізняють періодичні й неперіодичні зміни погоди. Періодичні зміни погоди пов’язані з рухом Землі навколо своєї осі та навколо Сонця. Це, зокрема, добові та сезонні зміни температури і вологості повітря, напряму вітру. Неперіодичні зміни погоди зумовлені переміщенням повітряних мас, атмосферних фронтів, циклонів і антициклонів.


Визначення
Тип погоди — це загальна характеристика погоди, що включає її основнi елементи.
За температурними умовами погоду поділяють на три типи:
  • Безморозна
  • З переходом температури через 0С
  • Морозна
Безморозна погода переважає протягом року здебільшого в еквато-ріальних і тропічних широтах.
Погода з переходом через 0С характерна для перехідних сезонів — весни й осені — і буває лише в помірних широтах.
Морозну погоду спостерігають в помірних і полярних широтах.
Визначення
Метеорологiя — наука про земну атмосферу, явища та процеси, якi в нiй вiдбуваються. Об’єктом вивчення метеорологiї є метеорологiчнi елементи.
Прогноз погоди — iнформацiя про стан погоди в майбутньому.
Передбачати погоду можна синоптичними методами або за місцевими ознаками.
Синоптичні — постійні наукові спостереження за станом погоди за допомогою різноманітних приладів, у тому числі й космічних; складання синоптичних карт, на яких умовними позначками наносять результати одночасних спостережень за погодою на мережі метеорологічних станцій.

Синоптична карта
За місцевими ознаками — використання народних спостережень за передвісниками змін погоди, народних прикмет.
З чим пов’язані періодичні зміни погоди?



Між повітряними масами з різними властивостями виникають вузькі перехідні зони з найбільшою різницею температури, тиску і швидкості вітру – атмосферні фронти. Атмосферні фронти бувають теплі й холодні.
Теплий атмосферний фронт формується, коли тепле повітря наступає, а холодне відступає перед ним. Тепле повітря, рухаючись швидше від холодного, повільно піднімається вгору й охолоджується. При цьому водяна пара згущується, утворюються хмари, з яких потім випадають тривалі опади.
Холодний атмосферний фронт формується, коли холодне повітря рухається в бік теплої повітряної маси. Рухаючись уперед, холодне і важке повітря підтікає під тепле і витісняє його вгору. З цим фронтом пов’язані похолодання, утворення купчасто-дощових хмар, грози, зливи.
Циклони — область приземного шару атмосфери з низьким атмосферним тиском, де вітри дмуть від периферії до центру. Завдяки силі обертання Землі повітря в циклонах Північної півкулі рухається проти годинникової стрілки, а в Південній — за нею. У центрі циклону переважає висхідний рух повітря, що зумовлює зниження тиску. Підняття повітря сприяє згущенню водяної пари, утворенню хмар і опадів. Влітку циклон приносить прохолодну, дощову або хмарну погоду, а взимку — підвищення температури, відлигу, опади.
Антициклони — область підвищеного атмосферного тиску, де повітря розтікається від центру до периферії. У центрі антициклону переважає низхідний рух повітря, що зумовлює зростання тиску і підвищення температури. Завдяки нагріванню повітря поступово стає сухішим, що не сприяє утворенню хмар і опадів. Влітку антициклон приносить жарку, ясну погоду, а взимку – холодну, ясну погоду.

Оберіть з наведених тверджень такі, що не характерні для циклонів

Немає коментарів:

Дописати коментар